top of page

Pre-operatief traject

Image by Nick Fewings

 

Wanneer besloten wordt tot een chirurgische behandeling dienen de volgende pre-operatieve afspraken nog gepland te worden. 

Consultatie Chirurg

De chirurg overloopt met u de verdere te volgen stappen. De operatie zelf wordt met u besproken alsook de mogelijke complicaties van de ingreep. De gevolgen op lange termijn worden uitgelegd. Mogelijke vragen die u hierbij heeft worden uitgebreid overlopen. 

Maagonderzoek en echografie van de lever

Om voor de operatie de maag te kunnen beoordelen en een mogelijke maagzweer of maagpoliep uit te sluiten wordt een maagonderzoek gevraagd. Hierbij wordt tevens getest of een bepaalde bacterie (Helicobacter pylori) aanwezig is in de maag. Indien dit het geval is dient deze voor de operatie met een korte antibioticakuur behandeld te worden. 

 

Om eventuele afwijkingen aan de lever of galblaas op te sporen wordt tevens een echografie van de lever verricht. 

Huisarts

Ter voorbereiding van de operatie dient u langs te gaan bij de huisarts om samen de pre-operatieve checklist te overlopen. Indien nodig wordt nog een bloedname of hartfilmpje (ECG) verricht. 

Consultatie Diëtetiek

De diëtiste overloopt samen met u nog eens uitgebreid het dieet dat na de operatie dient gevolgd te worden en beantwoord eventuele praktische vragen die u hieromtrent zou hebben. 

Verder krijgt de patiënt ook uitleg over het pre-operatieve dieet, dat een 14-tal dagen voor de geplande operatie gestart dient te worden. Dit dieet is arm aan calorieën maar rijk aan eiwitten met de volgende bedoeling:

- Ontvetten van de lever met hierdoor afname in het levervolume. Dit laat de chirurg toe om tijdens de operatie makkelijker toegang te krijgen tot de maag. 

- Opbouwen van de eiwitreserves. Dit zorgt voor een betere genezing in de eerste dagen na de operatie en compenseert deels voor de verminderde eiwitinname die volgt in de eerste weken na de operatie. 

Bijkomende onderzoeken

In functie van andere aandoeningen die u hebt of bepaalde adviezen na het multidisciplinair overleg kunnen nog bijkomende onderzoeken gevraagd worden. Dit wordt samen met u besproken. 

Thuismedicatie

Uw eventuele thuismedicatie wordt nagekeken door ons team van ziekenhuisapothekers om te zien of er na de ingreep eventuele aanpassingen dienen te gebeuren in vorm of dosis. 

bottom of page