top of page

Fysieke activiteit

halters

 

Belang van fysieke activiteit

Ook na een chirurgische behandeling van obesitas blijft fysieke activiteit van groot belang in het verder postoperatief traject. Fysieke activiteit in dit stadium is er niet zozeer op gericht om verder gewicht te verliezen maar  eerder om de hoeveelheid spiermassa te behouden.  Ook voldoende eiwitinname in deze context is hierbij belangrijk, wat ook door de diëtiste met u besproken zal worden. Behoud en opbouw van spiermassa na de operatie resulteert in volgende voordelen op korte en lange termijn:

- Minder vermoeidheid

- Algemeen fittere toestand

- Betere inspanningstolerantie

- Minder kans op late dumping (hypoglycemie)

 

Hoe?

Hoewel klassieke fysieke activiteiten zoals wandelen, joggen of fietsen uiteraard aangemoedigd worden, dragen deze echter beperkt bij aan de spiermassa. Vaak zijn er door de langer bestaande obesitas ook reeds klachten ter hoogte van de gewrichten of rug ontstaan waardoor bijvoorbeeld joggen problematisch kan zijn. Daarom wordt u aangemoedigd om vooral spierversterkende oefeningen uit te oefenen die de spiermassa vergroten. Dit kan op verschillende manieren: 

- Op eigen initiatief via fitness of personal coach. Begeleiding hiervoor wordt sterk aangeraden om blessures te vermijden. 

- Met behulp van kinesitherapeut 

- Onder medische begeleiding gecoördineerd vanuit de dienst fysische geneeskunde. 

bottom of page