top of page
jennifer-burk-ECXB0YAZ_zU-unsplash.jpg

Behandeling van overgewicht/obesitas

Gezien het ontstaan van overgewicht en obesitas een complex proces is wat beïnvloed wordt door verschillende factoren, bestaat de behandeling van obesitas dan ook uit meerdere elementen. 

Om de beste behandeling op uw maat te kunnen voorstellen wordt in eerste instantie een evaluatie door een multidisciplinair team voorgesteld en wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Naast de visie van de patiënt zelf wordt hierbij ook rekening gehouden met de huidige gezondheidstoestand en bepaalde medische aandoeningen die eventueel reeds aanwezig zijn. 

De basis van iedere behandeling voor obesitas is een gezonde levensstijl met aandacht voor onder andere volgende principes:

- Gezonde voeding met een evenwichtig en gestructureerd voedingspatroon

- Meer lichamelijke activiteit

- Voldoende slaap

- Vermijden van stress

Hoewel deze gezonde levensstijl weliswaar van groot belang is, volstaat dit alleen in sommige gevallen niet om een voldoende gewichtsverlies te bekomen. Zeker bij hogere BMI's kunnen de resultaten van deze 'lifestyle' veranderingen alleen soms ontmoedigend zijn. 

Voor deze patiënten hebben meerdere studies aangetoond dat chirurgie een effectieve en duurzame behandeling kan betekenen voor de obesitas op zich en de medische aandoeningen die eraan gekoppeld kunnen zijn. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat na obesitaschirurgie (ook wel bariatrische chirurgie genoemd) bij 85% van de patiënten met type 2 diabetes een verbetering van de ziekte wordt vastgesteld waarbij in sommige gevallen en na overleg met de behandelende huisarts of endocrinoloog, de medicatie hiervoor verminderd of zelfs gestopt kan worden. 

Een overzicht van de verschillende behandelingsopties, de voorwaarden voor chirurgie, alsook de soorten operaties vindt u hier. 

 

bottom of page