top of page

Kijkoperatie

incision extraction.jpg

​

Door middel van een kijkoperatie (laparoscopische chirurgie) wordt de operatie uitgevoerd via een aantal kleine insnedes (5 of 12 mm). Via elk van deze insnedes wordt er een werkpoort (trocar) tot in de buikholte geplaatst. In één van deze werkpoorten wordt een camera ingebracht. Op deze manier kan de chirurg via een beeldscherm in de buikholte kijken zonder een grote insnede te maken. Via  de andere werkpoorten wordt de operatie uitgevoerd met behulp van een aantal instrumenten specifiek ontworpen voor kijkoperaties. Om binnen de buikholte voldoende plaatst te hebben om de operatie te kunnen uitvoeren wordt de buikholte met behulp van CO2-gas opgeblazen tot een druk van 12-15 mmHg. 

​

Voordelen van kijkoperatie

​

Een kijkoperatie (laparoscopie) maakt deel uit van het concept 'minimaal invasieve chirurgie'. Zoals het woord het zelf zegt betekent dit dat de operatie wordt uitgevoerd op een zo weinig invasief mogelijke manier. Met andere woorden, de operatie wordt uitgevoerd met de bedoeling om zoveel mogelijk weefselschade te vermijden. De voordelen ten opzicht van klassieke chirurgie waarbij men via een grote buikinsnede werkt zijn reeds veelvuldig bewezen:

​

- Minder pijn

- Minder bloedverlies tijdens de operatie

- Sneller herstel 

- Kortere hospitalisatieduur

- Beperkte littekens en dus beter cosmetisch resultaat

- Minder kans op littekenbreuk

- Minder verklevingen in de buikholte

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke operaties via kijkoperatie

​

Zowel de gastric bypass als de sleeve gastrectomie wordt standaard via een kijkoperatie uitgevoerd. Ook de overgrote meerderheid van de revisionele chirurgie wordt via een kijkoperatie uitgevoerd. 

​

​

Ook robotchirurgie is een vorm van kijkoperatie en hoort ook tot de 'minimaal invasieve chirurgie'. 

​

bottom of page